۱۰:۳۱ ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۲۱ شهریور ۱۴۰۳)؛

از بنگاه‌داری بانک‌ها تا ناترازی گاز

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از بنگاه‌داری بانک‌ها تا ناترازی گاز
کد خبر:۲۲۱۸

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور، امروز در گزارش‌های اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت بانک‌ها و بنگاه‌داری آنها، ناترازی گاز، وضعیت ناترازی برق، پیامد‌های جنگ روسیه و عراق، انتصابات اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی و رونمایی از ارز تک‌نرخی پرداخته‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی خود با عنوان «دو بال رشد ۱۴۰۳» به بررسی روند تولید ناخالص داخلی در بهار پرداخته و بیان می‌کند: «رئیس‌کل بانک مرکزی در سی‌وچهارمین همایش بانکداری اسلامی، آمار رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۳ را اعلام کرد که به ۴.۲ درصد رسیده است. این رقم نسبت به زمستان سال قبل ۰.۳ واحد درصد کاهش داشته و جزئیات بیشتری از این آمار هنوز منتشر نشده اما تحلیلگران بر این باورند که رشد اقتصادی اخیر کشور به دلیل افزایش فروش نفت بوده و در طول زمان، اثر این رشد مبتنی بر نفت، کاهش یافته است.»

«مسؤول کنترل تورم کیست؟» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که بیان دارد: «وضعیت اقتصادی ایران به خصوص در زمینه تورم و نرخ ارز به شدت نگران‌کننده است. تورم کنونی در کشور حدود ۳۵ درصد است و رئیس‌کل بانک مرکزی پیش‌بینی کرده که به کانال ۳۰ درصد خواهد رسید. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد تاکید کرده که بانک مرکزی مسؤول کنترل تورم است و دولت تنها حمایت خواهد کرد. وی همچنین اشاره کرده که ایران نه تنها به بانکداری اسلامی نزدیک نشده، بلکه از بانکداری متعارف نیز فاصله بیشتری گرفته است.»

«تکرار غلط بنگاه‌داری بانک‌ها» هم عنوان گزارش اقتصادی روزنامه جام‌جم بود. این روزنامه مدعی شده است که بانک‌ها با پول مردم بنگاه‌داری می‌کنند که آثار مخربی برای اقتصاد دارد. با این حال وزیر امور اقتصادی و دارایی، بانک‌ها را به بنگاه‌داری تشویق کرده است.

روزنامه جوان هم در گزارش اقتصادی خود با عنوان «اعتراف تلخ وزیر اقتصاد به دور شدن از بانکداری اسلامی» به صحبت‌های اخیر عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی اشاره کرده و نوشته است: «وضعیت شبکه بانکی در ایران بسیار نگران‌کننده است. با وجود تلاش‌های صورت‌گرفته برای ترویج بانکداری اسلامی و حذف ربا، جوانان هنوز قادر به دریافت تسهیلات قرض‌الحسنه نیستند و در عوض با نرخ‌های بالای سود مواجه‌اند. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد بیان کرده که ایران نه تنها نزدیک به بانکداری اسلامی نشده، بلکه از بانکداری متعارف نیز فاصله گرفته است. در حال حاضر، نرخ سود علی‌الحساب در بانک‌ها توجیهی برای ادامه سیستم بانکی مشابه با بانکداری ربوی است.»

«مردودسازی نخبگان؟» عنوان گزارش روزنامه شرق بود. این گزارش، چالش‌های به کارگیری نیروی انسانی ماهر در نهاد‌های مختلف و تشدید انگیزه مهاجرت نیروی کار را بررسی کرده و نوشته است: «موضوع خروج نخبگان و نیرو‌های انسانی ماهر از کشور در سال‌های اخیر به یکی از معضلات جدی تبدیل شده است. این مساله شامل افرادی از قبیل رتبه‌های برتر کنکور، مدال‌آوران المپیاد‌های علمی، پزشکان و متخصصان در زمینه‌های مختلف می‌شود. در حالی که دولت‌های مختلف شعار‌هایی مبنی بر شایسته‌سالاری سر می‌دهند اما به نظر می‌رسد که در عمل کمتر به جذب نخبگان در نهاد‌های اداری و صنعتی توجه می‌شود. آزمون‌های استخدامی، یکی از دالان‌های ورود به بازار کار برای نخبگان بوده که به چالشی بزرگ تبدیل شده‌اند.»

روزنامه اعتماد هم در گزارشی تحت عنوان «رونمایی از برنامه ارز تک‌نرخی» نوشت: «وزیر امور اقتصادی و دارایی اخیرا از برنامه جدیدی برای بازار ارز رونمایی کرده که هدف آن نزدیک کردن نرخ ارز به نرخ نیما و در نهایت «تک نرخی کردن ارز» است. به گفته همتی، رئیس کل بانک مرکزی، این برنامه شامل افزایش نرخ دلار در سامانه نیما و کاهش نرخ در بازار آزاد ارز خواهد بود. این تغییرات در راستای کاهش فاصله بسیار زیاد نرخ‌های ارز در بازار‌های مختلف است. از دیدگاه کارشناسان اقتصادی، افزایش نرخ ارز در سامانه نیما می‌تواند تاثیر مثبتی بر شرکت‌های بورسی داشته باشد و احتمالا خروج سرمایه از بورس را کاهش دهد. برآورد‌ها نشان می‌دهند که افزایش هر هزار تومان در نرخ ارز نیما می‌تواند به افزایش ۲۳ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان سود شرکت‌های صادراتی منجر شود. به این ترتیب، اگر نرخ ارز نیما به ۵۵ هزار تومان برسد، سود شرکت‌های بورسی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.»

روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «رنگ امید به اقتصاد» به انتصاب‌های اخیر عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی اشاره کرده و مدعی شده است که باید از این انتصابات دفاع کرد. در این گزارش نوشته شده است: «مدیریت اقتصادی کشور با تغییراتی که اخیرا در دولت به‌وجود آمده، به سمت جذب افراد تازه‌نفس و توانمند سوق یافته است. انتصاب‌هایی که توسط عبدالناصر همتی در نهاد‌های کلیدی انجام شده، به‌ویژه در بیمه مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار، امید‌های جدیدی را به وجود آورده است.»

روزنامه خراسان هم در گزارش اقتصاد خود با عنوان «گزارش ۳ نهاد نظارتی پژوهشی از ناترازی برق» به گزارش اخیر دیوان محاسبات کشوری اشاره کرده و از ناترازی ۱۸ هزار مگاواتی برق خبر داده است. این در حالی بوده که هم‌زمان مرکز پژوهش‌های مجلس و مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، ابعاد تازه‌ای از ناترازی برق را نیز گزارش داده‌اند.

«هم روسیه باخت هم اروپا» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه فرهیختگان بود. در این گزارش نوشته شده است: «با شروع جنگ بین روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ و تحریم‌های گسترده علیه روسیه، اتحادیه اروپا به طور قابل توجهی وابستگی خود به گاز روسیه را کاهش داد. سهم روسیه از واردات گاز اتحادیه اروپا از ۴۷ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۳ رسید. این اقدام در پاسخ به تحریم‌ها و تلاش برای تنوع‌بخشی واردات انرژی صورت گرفت و ایالات متحده به بزرگ‌ترین تامین‌کننده LNG اتحادیه اروپا تبدیل شد و ۴۶ درصد از واردات LNG را تامین کرد. جنگ اوکراین و بحران انرژی منجر به افزایش شدید قیمت انرژی و تورم در اروپا شد.»

«رکوردشکنی کسری گاز» عنوان گزارش روزنامه هم‌میهن بود که به صحبت‌های محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت درباره ناترازی گاز اشاره کرده و نوشته است: «محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم به چالش‌ها و کمبود گاز در زمستان اشاره کرده و پیش‌بینی کرده که کشور با ناترازی ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز روبه‌رو خواهد شد که این رقم ۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر از سال گذشته است. کمبود انرژی در کشور مساله‌ای مستمر بوده و اگرچه در گذشته اعلام شده که قطعی گاز وجود نداشته، با این حال کمبود گاز در فصل‌های مختلف احساس می‌شود.»

ارسال نظرات